fbpx

Fodterapi eller fodpleje?

Smerter i fødderne kan sætte en stopper for daglige aktiviteter, og kan give smerter andre steder i kroppen, fordi man forsøger at kompensere, ved at undgå belastning på det eller de steder, der gør ondt. Groft sagt, kan ondt i fødderne give ondt i hovedet. Løsningen kan være et besøg hos fodterapeuten.

Her kan en fodbehandling hjælpe af dig med flere akutte smerter. Fodbehandlingen kan dog ikke altid stå alene, men skal følges op af almindelig fodpleje i hverdagen, korrekt valg af fodtøj, fodøvelser, aflastninger og evt. et par indlæg til skoene.

Ømme fødder med gråhvide kanter, hælrevner, ligtorne, hælsporer, fortykkede negle, hård hud, nedgroede negle, hammertæer, knyster, fodsvamp, negleløsning og dårlig lugt, er tydelige tegn på, at fodplejen skal have en ekstra skalle, både akut og på den lange bane.

Den effektive fodpleje starter i hverdagen, men rigtigt mange glemmer at sætte tid af til den fodpleje, der er så væsentlig i forhold til føddernes sundhed og hele kroppens velvære. Først når den manglende fodpleje viser sig ved blødende hælrevner, stikkende ligtorne, betændte neglehjørner, grimme svampenegle og smertefulde hælsporer, går det op for mange, at de skulle have passet bedre på fødderne og brugt lidt tid på den daglige fodpleje.

Noget kan du hurtigt rette op på hjemme, andet vil du nemmest få has på, med hjælp fra en fodterapeut. Nogle skader er uoprettelige. Her er fodpleje, fodøvelser, sko, indlæg og aflastninger endnu vigtigere for at stoppe ulykken, så det ikke bliver værre eller i værste fald ender med operation.

Fodpleje behøver ikke være en videnskab, men skal den være effektiv, så skal den være tilpasset dig og dine fødder. Der findes et hav af redskaber og produkter, der lover at de gør din daglige fodpleje til en leg. Men inden du kaster dig ud i fodbad, fodfil og fodmaske, så overvej om du er bedre hjulpet med en fodbehandling hos fodterapeuten.

Når du har fundet vej til fodterapeutens stol, så vil du naturligvis få den fodbehandling, der passer til dine ønsker med udgangspunkt i dine fødder. Inden fodbehandlingen, vil fødderne blive gennemgået for skader i hud og negle og undersøgt for fejlstillinger.

Hver dag udsættes fødderne for stor belastning, og heldigvis er de skabt til netop at kunne holde til den belastning. Men mange af os glemmer, at jo bedre betingelser vi giver fødderne, jo bedre klarer de jobbet, og her kommer den rette fodpleje ind, sammen med korrekt fodtøj, fodøvelser og evt. aflastninger eller indlæg.  

Fodens buede opbygning er skabt som en naturlig fjeder, der gør det muligt at gå, løbe og hoppe uden at ødelægge de 26 knogler, der danner fodskellettet. Forkert fodtøj, belastning, traumer og genetiske fejlstillinger, kan ændre fodens stilling, så knogler, led, ledbånd, muskler og sener ikke længere arbejder optimalt, og at trykfordelingen på foden bliver koncentreret på mindre områder. Når trykket bliver koncentreret på områder der ikke er skabt til tryk, eller trykket bliver for stort på udsatte punkter, kan der opstå skader i hud og negle, eller smerter i led og muskler. Nedsunken forfod, platfod, hulfod, knyster og hammertæer er de fejlstillinger der ofte ses i klinikken.

Når der er skabt overblik over føddernes almene tilstand, opfølges fodbehandlingen i klinikken af en vejledning om daglig fodpleje, fodøvelser og evt. indlæg.  Jeg kan som fodterapeut gøre rigtig meget for at afhjælpe dine gener eller smerter i fødderne, men det bedste resultat skabes i samarbejde med fodbehandling i klinikken og en god fodpleje i hverdagen. Sådan passer vi sammen bedst på dine fødder.